Thursday, 24 July 2008

The first controversy?

Susuk is not even out yet but it is already criticised for going against Malay culture.

Strangely enough, the scenes of murder and the occult in the trailer are fine, but in the future I must make sure no undead characters wear the inappropriate colour.

14 comments:

IZWAN said...

Macam artis nih.. ;) Nasib baik dia tak cerita pasal Amir dah ade kekasih or dating dengan wateva artis.. hahaha..

saharil said...

tapi betul juga, tivi dan layar malaysia selalu paparkan orang hadiri funeral pakai baju hitam. saya sendiri rasa mahu tegur.

cinematik dan simboliknya, memang hitam tu memamarkan mood sedih. atau mungkin juga sebab resapan dari tivi dan layar barat.

sebenarnya, kalau ikut amalan etika (masuk kelas etiket, nih), harus pakai putih. tapi, jika lihat realitinya pulak, orang sekarang pakai baju ofis saja pi funeral (including me).

Ted Mahsun said...

Damn you amir! My punctuation-error-measuring-meter just blew up!

Oh well... Now I know not to wear black at malay funerals.

Uzair Sawal said...

oh ye ke?

now i know what NOT to wear at malay funerals.

Lydia Teh said...

Congrats on Susuk, Amir. BTW I hope you've received your certificate which I sent some time ago. Where's mine la? Have you lost my address?

fadz said...

slm,

its not even a 'critic', just a small 'ponder'.. anw:

di indonesia, selalu dibayangkan org ke perkebumian memakai hitam, mengambil budaya kristus indonesia (budaya belanda?) dan juga para muhammadiyah (wahabi) memakai hitam bila ke kawasan kubur. Selalunya org nahdatul ulamak (gol. majoriti islam indonesia, wakil sunnah wa jamaah Indonesia)memakai putih atau apa2 warna, mengambil rujukan daripada adik saya di Surabaya.

di malaysia, warna apa2pun tidak ada masalah (rujuk filem Cinta), langsung hitam itu tidak ada simbolisme terlalu. Hitam selalu disifatkan dengan 'ilmu hitam' kerana ramai penuntut ghaib dan ilmu persilatan secara umumnya menggunakan hitam. Kini, ada juga para alim mewarwarkan hitam itu warna kesayangan Rasulullah dan ramai wanita harus memakai warna 'tidak menaikkan syahwat', malah ada yang menyatakan hitam itu warna 'panji perang' Islam.

an--ew said...

An interesting take or "critique" on "Malay culture"?!

bibliobibuli said...

my relatives told me any colour also can but not too bright, so how?

(confused mat salleh)

Ingrid said...

What is it with people? Don't they have anything better to criticise? I have seen people wearing colours other than white/black when they go to funerals - they might lack the proper etiquette but that doesn't mean that they are not genuinely mourning for the dead. Point of case, the guy who wears office gear to a funeral - I mean, who has the time to go home, put a new black/white outfit, be caught in a jam, cursing, be in a really nasty mood, and come back to the funeral?

Ajami Hashim said...

bro,

gua punya 'diagram' tak kontroversi!.. huhu!

Anonymous said...

yo dude....

watched yur film today and i honestly thought it sucked...BIG TIME mann!!!


it was like .....gile self-indulgent siott..!!.! gile BABI punye pretentious siott!


Poyo NYEEE!!!

sampai boleh ko sanggup 'Mengcameo' kan diri sendiri...daam sebuah filem yang sungguh memalukan itu??

cam giler memalukan siot....!



it's bad enuff as it is.....and you made it even badder!!

BWEEKKK!!!

Honestly ur "soo-suck" made 'nana tanjung...1,2, ect...'and 'jgn pandang guwa punya belakang' ' and 'pontianak harum tapi sundal waktu malam' ....looked like award winning film....siot...!!!

i must say... 'Soo-Suck' was soooo pretentious, that you made almost EVERYONE in the film looked like they dunno shit about acting! .....that even ida nerina and sofea jane looked like some Hoes' who must've slept wif the director (with all due respect, we all know that this is highly unlikely) to get those 'Kunon-diva-tapi-abis-superstar- tapi-sgt meloyakan tekak penonton'....punye roles...

DAMN you!

SERIOUSLY!!!

what were you thinking...?

...with all that money...?? and that was...ITT??

aku malu siott!!

shud've done better things with that money lah amir...like....go feed the natural disaster victims ker...or.......

go buy kite and then fly the kite ker...anything laa.....anything!!...anythingELSE...wud've been better... for that money to be put to good use...than making 'soo-suck'!

nape amir....?


tergile gile sgt nak kejar glamer.....sampai... the "kunon-habis-paling-gile-controvesial-filmmaker-ket-meysier" nih....sendiri....PON kene pakai...SUSUK ker....untuk MENUJU PUNCAK??

i mean seriously DUDE!!


there's always....akademi fantasia.....kan??
gi lah tryout....!!??

kalo tak pi lah try....oneinamillion ke...gangsterz ke? mencari jodoh ke?? LOVE perhaps ke??



or




i am smarter than a fifth grader ker???



bak kate kakak aku alanis moriset...."isnt it ironik...don chu Think??"


haih ape lah ko nih amir....

takkan marah sgt kat 'deorang' nih....sgtsgt sampai hang sanggup pi sapuu arang kat muka hang sendiri???

hang kan...di kalangan ahli pikir ahli pikir yang agak intelektual???

awat hang boleh pi sampai kat sini??



sedih la...

kalo hang punya conti pun lari gilosss.....hang pi letak, kunon habis effect pawer pawer tuh...kunon hang hingat boleh terkaver ker.....tahap ke 'SUCK' an...filem hang tu???


kalo orang tuh dah buruk 'makeup' macam mana pun BURUK tetap buruk!...


i pity all the actors who had to work with you lah amir...cos...seriously man....


they looked like....shit....thanks to you....

seriously....

and wot is up wif d 'pukul-pukul bantal sajesaje nak main-main scene??' Eughhh!!! gile nak muntah darah punye cliche siottt!!!


hahahaha,....kelakar nye...! kelakar sgt sampai nak nangis meronte ronte aku dibuat nye.....


haih....



how self-absorb can you get....


nuff sed....




PS: semoge komentar ini akan di ambil dgn sepositif positif nye dan sekirenya ade ayat ayat yg ter 'kelanjuran' ... harap maaf kerane iyanye telah ditaip dgn niat untuk mengexpress kan perasaan bengkak yang....nyakitkan ati...ini disebabkan oleh bontot ku yang terlebam kebas...in-pins-and-needles...akibat...menerime invite ke premier...filem anda...yang memang UNDENIABLY....mempunyai tahap potensi yang sangat "out of this world"....tetapi hanye end up menjadi "VISUAL DIARRHEA"...

Amir said...

Erm, konti lari yang mana ya?

:-)

Hassan Abd Muthalib said...

Hey dude!

Just saw SUSUK. Take Tun Dr M's advice. Want to meddle in politics, join a political party-lah!

By the way, CONGRATS!! Great stuff. Too bad most of the Nana Tanjung & Duyung crowd are going to miss the point. You should have had Saiful Apek do a cameo.

And yes, David Teo should be beaten up & confined to a wheel chair. Mamat Khalid went over the edge & suggested the people in the industry shoot him ()in Kala Malam Bulan Mengambang.

When was the last time you saw Khairy, ah?

Anonymous said...

oh pakai susuk jugak!