Friday, 15 April 2011

FIXI: Bila & Bagaimana & Siapa & Apa-apa

(Esei saya ini terkandung dalam press kit sidang media untuk pelancaran label Fixi semalam di restoran Teak5, Mutiara Damansara. Di acara itu, suatu MOU juga dimeterai antara Fixi dan Lightbulb Studios [label filem baru di bawah naungan Grand Brilliance]. Setiap novel Fixi akan dipertimbangkan untuk adaptasi filem oleh Lightbulb. Inilah kali pertama perjanjian sedemikian dibuat antara sebuah label buku & filem di Malaysia.) 




Idea untuk Fixi datang secara mendadak pada bulan Ogos tahun lepas, di suatu acara anjuran rangkaian buku Popular. Pihak penganjur membaca senarai 10 novel Melayu yang paling laris untuk tahun sebelumnya. Hampir semuanya ada 'cinta' atau 'kasih' dalam tajuknya. Saya terus terfikir untuk membuat sesuatu yang lain.

Di Facebook, saya menghantar mesej yang berupa Call for Entries. Mesej asalnya lebih kurang begini:

PROJEK NOVEL
Cadangan: 60,000 perkataan (supaya buku sekitar 300 mukasurat).
Tema: Urban & kontemporari. Bahasa slanga dan celupar digalakkan tapi tidak dimestikan.
Boleh buat noir, thriller, cinta 4 segi, cyber-punk, dll.
Fikir 'pulp'.
Oh ya: judul harus satu perkataan saja.
Cadang nak buat cover gelap & saturated.

Boleh bincang lanjut kalau minat :-)

Mesej itu (lengkap dengan smiley) dihantar pada bulan 8 September 2010 kepada kesemua ahli page Facebook syarikat saya Matahari Books, lebih 2,500 orang. Daripada jumlah itu, 14 orang kata mereka nak tulis, biarpun hampir semua belum pernah menulis novel. Saya jangkakan daripada 14 itu, mungkin 7 akan siap novel mereka. Yang lain pasti pancit di tengah jalan.

Saya silap. Angka sebenarnya ialah 3. Di antara 11 yang lain tu, ada yang give up setelah 2 bab, ada yang perlu lebih banyak masa, dan ada yang terus tidak berhubung. Haih!

Jadi, orang pertama yang perlu mendapat "Terima kasih banyak" dari saya ialah Mark Zuckerberg. Tanpa Facebook, Fixi tak mungkin dapat dilancarkan secepat ini: 3 novel hanya 7 bulan setelah Call for Entries. Jika saya jumpa dia, saya akan belanja bir atau tapai. 
 
*

Ketiga-tiga novel yang pertama ini siap sepenuhnya pada bulan Mac dan dihantar ke printer lewat bulan itu. Hasilnya ialah apa yang anda dapat baca (jangan tak baca) sekarang: Pecah, Cekik dan Kougar.

Saya sangat puas dengan ketiga-tiga novel ini. Setiap satu punya kelebihannya yang tersendiri. Pecah berjaya mengatur dan menggerakkan plotnya yang kompleks dengan penuh gaya dan rona; aturan bahasanya punya ritma yang sangat catchy. Cekik yang sinis dan memeranjatkan ialah satu renungan tajam terhadap budaya konsumer kita yang membebalkan; karya Fixi yang paling edgy setakat ini. Kougar menyelami minda protagonisnya yang slinky -- dia impulsif, nakal, tapi bukannya semata-mata 'baik' atau 'jahat' -- dalam cerita yang penuh debar. Itulah dia: catchy - edgy - slinky.

Saya amat berterima kasih kepada ketiga-tiga penulis ini -- Khairulnizam Bakeri, Ridhwan Saidi, Shaz Johar -- kerana memberi kerjasama yang total. Biarpun ini merupakan novel-novel mereka yang pertama, saya harap (dan pasti) mereka akan terus menulis.

Ă…pabila saya umumkan pada bulan September yang saya mencari novel, saya belum ada nama atau syarikat untuk projek ini. Syarikat saya yang lagi satu, Matahari Books, lebih bertumpu kepada karya bukan-fiksyen. Saya rasa lebih sesuai jika ditubuhkan label yang baru dengan identiti baru.

Nama 'Fixi' mengambil masa agak lama juga untuk didapati. Saya tertarik kepada perkataan Bahasa Indonesia 'fiksi' (yang sudah semestinya diambil dari fiction Bahasa Inggeris, yang diambil dari...Rujuk halaman 2 mana-mana buku Fixi) kerana bunyinya ringkas dan padat. Tapi perkataan itu sendiri telah menjadi terlalu generik, jadi saya pilih Fixi kerana sebutannya sama tapi ejaannya even more ringkas dan padat. Jika anda Google "Buku Fixi", hanya hal-hal yang berkaitan dengan syarikat ini akan keluar. Berbeza dengan, contohnya, search "Buku Fiksi" yang ada ribuan hasil dari Indonesia.

Target pembaca Fixi ialah sebenarnya sesiapa saja yang boleh membaca bahasa kebangsaan kita, termasuk mereka yang selama ini lebih suka membaca dalam Bahasa Inggeris. Saya difahamkan yang kebanyakan pembaca novel Melayu ialah perempuan; ke mana perginya kaum lelaki? Saya difahamkan kebanyakan pembaca novel Melayu ialah orang Melayu; ke mana perginya kaum lain? Saya tidaklah mengatakan bahawa Fixi dapat memancing "pembaca-pembaca yang tiada" ini, tapi sekadar bertanya. Kalau tidak Fixi, mungkin ada syarikat lain dapat mengisi gap ini, dan syabas kepada mereka.

'Gaya Fixi' berbeza dengan 'gaya Dewan (Bahasa)'. Kami ingin menekankan plot dan gaya bahasa yang immediate, yang lebih in-your-face. Kami menggalakkan bahasa slanga, celupar, rojak. Di negeri omputih, gaya ini boleh dipanggil pulp fiction. Saya teringat karya-karya arwah Hamzah Hussin, yang menulis novel dengan tajuk seperti Samseng, dan juga menulis filem dengan tajuk seperti Dosa Wanita dan Sial Wanita. Ada beberapa novel arwah A. Samad Ismail terbitan Creative Enterprise yang juga tergolong dalam kategori ini.

Pulp fiction secara amnya tertumpu kepada elemen-elemen kehidupan yang gelap, samar, sensasi, panas! Biarpun begitu, cara penceritaannya haruslah bijak. Untuk memetik kata-kata Neil Gaiman, 4 perkataan yang paling penting yang harus timbul dalam benak pembaca ialah: "And what happened next?" Antara inspirasi saya, selain nama-nama yang disebut di atas, ialah Jim Thompson, Elmore Leonard, Sidney Sheldon, Jackie Collins dan penulis-penulis murder mystery. Tiga novel yang pertama ini mungkin memberi hanya petanda awal kepada range yang mampu kami sediakan; seronok juga kalau ada yang nak tulis cerita zombi, sci-fi, psycho thriller atau sebegainya, tetapi bertempat dalam realiti masyarakat masakini. Secara peribadi saya lebih suka ayat-ayat yang berbunyi "Mereka makan di Secret Recipe KLCC" daripada "Mereka makan di sebuah restoran di salah satu pusat membeli-belah yang ternama di ibukota."

Konsep kulit buku Fixi diilham oleh salah satu label buku kegemaran saya, Vintage Black Lizard, yang menerbitkan novel jenayah. Berbeza dengan kebanyakan novel Melayu masakini, kami menggunakan fotografi dan bukannya ilustrasi. Setiap judul satu perkataan di-highlight dengan warna yang 'garang'. Kami juga akan sentiasa usha jurugambar dan model yang difikir sesuai untuk tajuk-tajuk yang mendatang.

Demi memenuhi tuntutan pasaran, setiap buku 'terpaksa' dicetak dengan kertas simili putih yang murah, untuk pastikan harga jualan setiap buku tidak akan melebihi RM20. Saiz buku pula kami tetapkan setelah mengukur saiz buku terbitan Alaf 21, yang merupakan salah satu market leader dalam bidang ini.

Cetakan pertama untuk setiap novel ialah 3,000 unit. Apabila hampir habis dijual, ia akan dicetak semula. Saya difahamkan bahawa novel-novel cinta ada yang dibuat cetakan pertama 15,000 unit, tapi biarlah kami cuba try test dulu. Kalau banyak sangat buku yang tertimbun di stor, siapa yang menyesal? Saya dan keluarga saya juga yang menyesal.

*

Terima kasih kepada pihak Lightbulb Studios kerana percaya bahawa Fixi dapat menerbitkan novel-novel yang dapat dipertimbangkan untuk diadaptasi ke medium filem/TV. MOU yang kami tandatangani pada hari ini ialah pertama kali suatu kerjasama sedemikian dibuat antara sebuah syarikat filem dan sebuah syarikat buku.

Sasaran Fixi ialah untuk menerbitkan sekurang-kurangnya 14 novel dalam tahun yang pertama (3 pada bulan ini dan 1 pada setiap bulan berikutnya), jadi memanglah mustahil untuk kesemua mereka diadaptasi. Sudah tentu ada yang dianggap tak begitu sesuai dari segi tema (tak cukup komersil), bajet (terlalu tinggi) atau apa-apa saja.

Sejujurnya, fokus utama saya ialah untuk memilih novel yang saya rasa berkesan sebagai novel, dengan hal kesesuaian untuk adaptasi filem/TV sebagai faktor kedua yang kuat. Fixi juga akan menerbitkan novel-novel yang mungkin akan ditolak oleh kedai buku biasa ("atas sebab-sebab tertentu") jika saya rasa bahawa karya itu tetap berkesan sebagai novel. (Buku sebegini akan dijual secara online dan di event-event tertentu sahaja, dan dibuat cetakan pertama 1,000).

Terima kasih kepada semua yang terlibat dalam penubuhan Fixi dan juga 3 novel yang pertama. Teck Hee: designer, Danny Lim: webmaster dan jurugambar, Azwan Ismail, Richard Wong dan Hafiz Hamzah yang menyemak manuskrip, Nikki Tok dalam hal urusan akaun, dan Gerakbudaya yang menjadi pengedar rasmi untuk semua buku Fixi. Dengan adanya Gerakbudaya, rancangannya ialah untuk setiap buku Fixi dijual di semua kedai buku utama di Malaysia, terutamanya Popular, MPH, Times, Borders dan Kinokuniya. Setiap buku boleh juga dibeli online di fixi.com.my. Kalau yang ovesi boleh beli di Amazon.com. Ada ke orang kat luar Malaysia yang minat beli novel Melayu kat Amazon? Belum try belum tahu dong.

*

Di awal tulisan ini, saya berkata bahawa Fixi terilham apabila saya melihat deretan novel-novel popular yang hampir semuanya bertemakan cinta. Apakah ini bermakna Fixi anti-cinta atau anti-novel cinta? Seperti kata Normadiah dalam filem Pusaka Pontianak: "Oh T-I-D-U-K!" Kami amat cintakan cinta. Malah, salah satu novel Fixi yang sedang dalam peracangan memang bertajuk Cintan dan sedang diusahakan oleh penulis skrip popular Amir Hafizi. Tapi untuk mengutip kata-kata klise yang biasa diberi oleh artis baru, "kehadiran kami di sini sekadar untuk menambah variasi/pilihan/seri" kepada scene novel Melayu yang memang happening ini.

Selamat membaca! 

(*Foto oleh Khairulnizam Bakeri melalui Blackberry). 

3 comments:

lylaROCKprincess said...

sy amat tertarik dgn konsep Fixi...
susah utk jumpa novel Melayu yg bukan bertemakan cinta...
Honestly sy mmg kurang membaca novel novel Malaysia kerana hampir kesemuanya sama dah predictable...
If Fixi can give variety of genres in Malaysian novel scenes it would be a good thing...
Tahniah!!
Insyallah sy akan terus menyokong Fixi...

me the martian said...

i last read malay novels when i was 18, so that was 12 years ago. i find it slow for me to understand written malay (this is so poyo but it is true). i am literally merangkak when reading hamka's books.

all the best with the lauch!

perigibuta said...

zaman saya kecik2 dulu saya minat sangat baca novel2 berbentuk sci-fi. Antara tajuk yang saya ingat Perang Andromeda. Sehingga sekarang minat. Tapi susah nak jumpa dan kalau nak pun tak de dalam bahasa melayu. Kadang2 sampai saya suruh adik saya pinjam dari perpusatakaan sekolahnya(sekolah rendah pulak tu). Diharapkan fixi boleh menghasilkan novel sci-fi dalam bahasa melayu yang mana setakat ini sumber paling banyak untuk mendapatkannya adalah dari perpustakaan sekolah rendah. Terima kasih.