Saturday, 18 February 2012

KOPI - Antologi cerpen Fixi yang pertama

Kulit Depan:


 
Kata Pengenalan saya:

Dari usia remaja di alaf yang lalu hingga ke tahun 2011, saya ketagih sesuatu. Ketagihan itu tidak sihat dan saya sering cuba menghentikannya. Tiga kali cuba dan tiga kali gagal. Rupa-rupanya jawapannya ialah untuk mendapat bahan baru untuk dinikmati setiap hari; dan bahan itu adalah kopi.

Saya ingin tahu lebih tentang minuman yang adiktif ini. Ada orang yang akan pergi ke Wikipedia saja. Tapi yang bikin lebih intrig kepada saya: apakah cerita yang boleh direka oleh penulis-penulis Fixi mengenai kopi?


Pelawaan untuk menulis dihantar melalui emel pada 27 November 2011. Seminggu kemudian. hampir semua cerpen dalam buku ni siap ditulis! 'Kopi instan' yang tak sehebat kopi gourmet kah? Tapi adrenalin yang memungkinkan buku ni dihasilkan dengan kelajuan ni lebih kepada ghairah suatu 'quickie' — biarpun cepat berlalu, ia tetap menyegarkan.
 

Jemput!

Line-up:

KOPI 3 RASA : Shaz Johar
BERSAKSI KOPI : Dayang Noor
KOPI KOLA : Nadia Khan
KOPI, DONAT DAN BAYANG GADIS BERAMBUT HIJAU : Adib Zaini
CINTA KOPI : Gina Yap Lai Yoong
LUWAK DAN KRETEK : Ridhwan Saidi
KOPI PERCIK : Amal Hamsan
KAU KOPIKOKU : Dheepan Pranthaman
KOPI JANTAN KAW : Nik Adam Ahmad
CETHU : Nabila Najwa
BARISTA CINTA : Shafaza Zara Syed Yusof
HARI INDITIH : Asyraf Bakti
MALAM, DI MEJA TEMPAT KAU TERLENTOK : Hafiz Hamzah
RITUAL : Luc Abdullah
TANGAN BERULAT : Fadli Al-Akiti
VENTI : Redza Minhat
KOPI JULIA : Faizal Sulaiman
SECANGKIR KOPI BERSAMA DIA : Syaihan Syafiq
KOPI MIMPI : Raja Faisal

KOPI dicetak 1,500 keping khusus untuk jualan online dan di events seperti pesta buku. Memang target ialah untuk soldout semasa kami di PWTC (27 April - 6 Mei) untuk Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur nanti.

KOPI tidak akan dijual di kedai. Antara sebabnya: tauke kedai sendiri kasitau saya tahun lepas, "Cerpen mana laku. Orang nak novel jewww!"

Ironik. Sebab format cerpen itu sendiri amat relevan dengan zaman ADD kini. Tapi untuk berdekad, imej 'cerpen' di Malaysia telah dipalit oleh unsur didaktik/dakwah/patriotik yang menyebabkan ia dianggap boring.

KOPI ialah salah satu usaha untuk menunjukkan cerpen ni syok sebenarnya.

Pre-order untuk KOPI dah bermula! Kalau di Malaysia boleh order kat Fixi. Kalau di luar Malaysia boleh order di Amazon.

Kalau sudi, folo perkembangan terkini di Facebook KOPI.  

Majlis pelancaran KOPI ialah 24 Mac nanti sempena Art for Grabs di The Annexe, Central Market KL. Kami juga akan tayangkan beberapa filem pendek yang terinspirasi daripada cerpen-cerpen dalam buku nih. Jemput tonton juga!

4 comments:

jejaka anggun said...

yay!

Faizah Roslaini said...

YAY. Nak jugak!

Ali Attaran said...

Dear Amir,

Greetings,

I am contacting you from the leading Iranian news agency Mehr News, Kuala Lumpur Bureau. I would like to know if we could receive contact information of Mr. Tran Anh Hung to hold with him a brief interview via email or on the phone on the critically acclaimed Iranian movie Nader and Simin: A Separation which is nominated for two awards in Academy Awards 2012.

Best,

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Beep beep beep!

:D