Tuesday, 12 August 2008

Deleted scene #2

This cameo by film producer David Teo (the one on the left) was fun to do, fast to shoot, but also fell to the cutting-room floor!

It was to take place very early (after we see Suzana singing in the radio station).

By cutting out this scene, we dissolve straight from Suzana singing to Soraya singing to the old woman, which works much better.

26 comments:

Ajami Hashim said...

watak doktor ni pon mcm poyo jer!.. apsal 'monster' tu tak bunuh dia erk?

Anonymous said...

tu bukan doktor, itu nurse lelaki.
monster tak bunuh & makan dia sebab monster tu tengah diet.

Ajami Hashim said...

oic.. but the hospital mmg creepy gitu!

if 'monster' tu nak daging kenyal & matang sure satu hospital dia 'makan'.. ahaks!

akusiktauk said...

scene ni x d buang pun.
btw,watak david teo mmg dasat.
ayat power!

Ajami Hashim said...

incik amir,

apsal campus-screening ada suma scenes but cinema-screening byk potong2 erk?..

self-censorship kah?

(sajaa nak suruh explain katanyaa!)

Amir said...

Pihak Grand Brilliance 'ter'hantar versi yang belum 'final edit' ke kampus dan juga ke juri FFM. Kesian lah warga kampus dan juri tengok filem yang sedikit lebih panjang dan tanpa CGI lengkap. Sound pun masih di tahap stereo dan bukan Dolby.

*sigh*

Ni semua chobaan...

kamal s said...

Wouldn't it be more FUN if both David Teo and Yasmin Ahmad appeared in the same movie, albeit in different scenes?

*cosmic freak* said...

Hi Amir,

Did a little promo for it, just incase an earthling happened to drop in my abyss. Hahaha. But no full review. I fear biasness.

http://www.digitalmalaya.com/abby

rozinor razali said...

Salam...
Firstly nak congrats you and naiem...
aku tiga kali nonton susuk di MBO ampang....
dan aku bebtul puas hati dgn garapan dan cerita yg ko berdua bikin ni...
maybe kefahaman aku akan lebih jika dpt menonton susuk bersama uncut scenes...
or else where can i get the collectors DVD of susuk...
alert me jika ade ok...
what going to be next...

Amir said...

Abby, thanks!

Rozinor: Wah, 3 kali! saya pun tengok 2 kali je! (haha).
kalau dvd boleh ada 'deleted scenes' best jugak. dan commentary.
lepas ni ada satu lagi movie tapi yg teramat amatlah sempoi ;-)

Zalee said...

and I already have the list of things to add to the "deleted" scenes if ever "Susuk" goes to DVD!

fadz said...

Suraya/Suzanna tak leh bunuh jururawat lelaki tu sebab kalau dia bunuh, semua org dah agak dah siapa sebenar monsternya.

Ajami Hashim said...

fadz.. ermmm!

meh kita list-kan turutan mangsa 'monster':

1. marchella
2. mona
3. produser muzik (sapa nama dia aku lupa laaa!)
4. mastura

so, incik amir.. kenapa 'mastura'?.. dia kawan baik kpd soraya!!!.. patutnya #4 ialah ketua nurse lelaki ataupun watak jalaludin pon okeh gak!

ini tidakkk adil!!!

Mat Jan said...

ajami: ingat tak siapa start dulu pillow fight kat apartment diorang? Mastura! sampai penuh kekabu bantal kat rumah diorang. agaknya Mastura tak kemas rumah walaupun dia yang start dulu pukul bantal. maka, soraya menyimpan dendam lalu membaham beliau di akhir cerita. moral: kemaslah rumah jika anda yang memulakan pillow fight.

Amir said...

Sebab monster tu dah dilaknat untuk terus sendiri, tanpa keluarga atau kawan pun. Dia terpaksa bunuh satu-satunya punca kebahagiaan dalam hidupnya. So monster tragik ler tu.

Suzila A said...

Oooh! Jadi bila Suzana apologized kat Mastura tu, dia nak bunuh Mastura next la? Eh, betul lah. Ini tidak adil!! Kan lebih baik kalau bunuh Jalaludin jer erk! :p

PS: I wonder what happened to kawan Soraya yang sorang g tu .. Lupa lak nama dia ..

Obefiend said...

mmmmm

aleeza kasim is nice. btw.. good show. saw it with the mrs. halfway through the movie i figured out the ending much to the pissiness of the wife. habis kena tumbuk my hand for spoiling the show for her

finally that reverse scene with the newspaper at the beginning makes sense eh.

btw..... what is the motive behind putting all the top female actress in malaysia in one scene. thanks for putting liza othman in there. haw haw. when i was a kid i have a huge crush on her. now dah jadi makcik pun makcik lah. i still admire the acting

last but not least. that chinese produser guy, why his hair turn from blonde to black in his death scene. was it a hastily put reshoot? im perplexed!

please answer this mr director because i think i might as well ask it from you!

Amir said...

The reason his hair is different is because he was killed five years later :-) Same with the Idola Marcella, she had short hair in the hospital but long hair when she was killed :-)

Noy said...

Tq for d explaination on whhy mastura was killed..terfikir gak nape suraya nak bunuh dier tu..i did ask my indonesian maid about susuk keramat..dier gtau the diva Suzanna is using it..patutlah cantik cun melecun sampai ni

Ajami Hashim said...

mat jan! pasal pillowfight erk? kau kejammm!!!.. dan TIDAKKK ADILLL!!!

Lyrical Lemongrass said...

Sebab monster tu dah dilaknat untuk terus sendiri, tanpa keluarga atau kawan pun. Dia terpaksa bunuh satu-satunya punca kebahagiaan dalam hidupnya.

And here I was spending 2 sleepless nights thinking that Suzana was heading towards Putrajaya for her final victim (guess who?) and that Mastura was just a means to an end. :-P :-P

Oh I loved the movie - watched it twice. :-)

Anonymous said...

Dah 2kali tgk Susuk.Suka giler sbb filem ni tricky, shuffle with timeline.Buat otak yg dah berkarat ni berfikir. Salute u lah! Buat filem byk2 lagi.-hazel

deennasour said...

AJAMI~ doktor tu tak kene bunuh sbb belum ajal dia...kikiki

erm wah amir amir!!
ramai gak orang tgk filem ni 2 kali..well,
buat filem orang tak paham lebih mengutungkan..:P

p/s : doktor tu psiko gilers~

spchu said...

Why you use Ida Nerina's as the makhluk to kill Suraya's nemesis? such as the producer and Sofia Jane, So it doesnt makes sense to me when in the end both are the same person... now can u answer this?

Amir said...

Hello SP Chu! In case the plot is still not clear, check out this spoiler-rich article in Utusan Malaysia.

Radi Mohd said...

pasal male nurse tu!!male nurse ker??cam baju atendan jer..apa apa jer...memang bt aku rasa betul2 tergelak la....makcik tu sesak nafas!!tiba-tiba dia p dengar bunyi lung..bukannya nak bagi oksigen!!

erm..boy friend suraya tu sapa??macam pelakon thailand jer??